School Bus Driver
School Bus Driver - náhled

Vy jste veselý výraz školní řidič autobusu které zvedne děti každý den a přivádí je k jejich škole. V toto málo města vašeho tam jsou pár

...

Flek! - první český mariáš pro

Flek! - první český mariáš pro PC

V roce 1993 byla situace na trhu her v nově vzniklé České republice zajímavá. Mezi hráče se hrnuly jak starší tituly, tak nově vzniklé hry, mezi kterými bezpochyby vévodila 3D střílečka z pohledu první osoby, která dodnes definuje svůj žánr, přestože zdaleka nebyla první. Ano, jedná se o legendární DOOM, který se posléze dočkal několika pokračování,mnoha napodobenin, předělávek, hromady přidaných modů a také nepříliš povedeného zfilmování, kde se objevil Dwayne Johnson, ovšem poněkud netypicky v roli hlavního záporáka.

Internet byl tehdy něco, o čem se hovořilo pouze ve vědeckých kruzích a mezi počítačovými nadšenci.  V této éře se teprve začínalo experimentovat s hraním po lokální síti a něco z dnešního pohledu tak triviálního, jako dát si online poker o skutečné peníze, bylo spíše sci-fi. Nejrozšířenějším operačním systémem byl MS DOS a ve hrách teprve probíhaly první nesmělé pokusy s umělou inteligencí.

Rok 1993 byl ještě pod nadvládou 8bitů

SOURCE

Do tohoto prostředí se začínají prosazovat také čeští vývojáři, někteří z nich jsou vyložení nadšenci bez větších ambicí své výtvory nějak monetizovat, jiná nově vzniklá studia se snaží prosadit komerčně, do určité míry jim nahrává fakt, že lokalizace do češtiny v té době v podstatě neexistovala. Nicméně obě dvě skupiny své hry tvořily převážně pro platformy ZX Spectrum či Amiga, českých titulů pro MS DOS vznikalo skutečně poskrovnu. Není tedy divu, že první původně česká hra, Světák Bob, adventura, ve které se ocitnete v roli trosečníka na pustém ostrově a musíte nějakým způsobem přežít, vznikla právě pro Amigu. Na hitovky jako Tajemství Oslího ostrova nebo legendárního Poldu, který se nedávno dočkal remasteringu, si hráči museli ještě počkat.

Jedna z prvních českých her pro MS DOS

Hra Flek! od pana Jaroslava Pivoňky z Prahy je tak přelomová hned z několika důvodů. Jednak jde o jednu z prvních českých her od počátku určených pro platformu MS DOS. Současně je to první česká karetní hra a do třetice je to také hra, která pracuje s algoritmem do jisté míry simulujícím umělou inteligenci, což znamená, že si tento mariáš může zahrát i jeden osamocený hráč ?proti počítači?. Hra se pochopitelně šířila prostřednictvím pirátského kopírování, ale oficiálně ji pan inženýr Pivoňka distribuoval na disketách pod značkou své firmy Pivoňka Software.

Karetní videohry dnes nejsou nic neobvyklého

Prostředí video her s karetní tematikou se od té doby pochopitelně posunulo, v dnešní době si můžeme vybírat z mnoha variant mariášů domácí produkce, stejně jako z desítek či stovek dalších karetních her. Mezi ně patří karetní hry klasické, které známe z prostředí letních táborů nebo českých hospůdek či barů, i karetní hry, které vznikly poměrně nedávno, jako je třeba hra UNO, Timeline a mnohé další. Speciání kapitolou jsou pak karetní sběratelské hry, které každý hráč hraje se svým vlastním balíčkem karet.

Průkopníkem tohoto konceptu se právě v roce 1993, tehdy samozřejmě ještě v papírové verzi, stala hra Magic: the Gathering a za téměř 30 let své existence si získala desítky milionů příznivců. Vůbec není náhoda, že právě Magic: the Gathering byl předmětem mnoha pokusů převést tuto hru do digitálního prostředí, první takový pokus proběhl již v roce 1997 v podobě Hru Magic: The Gathering, kterou vydalo studio MicroProse. Hra se odehrává ve světě nazvaném Shandalar, kde hráč musí cestovat po zemi a bojovat s náhodnými nepřáteli, aby získal karty a porazil pět čarodějů reprezentujících pět barev. Hráč musí zabránit tomu, aby některá z barev získala příliš mnoho moci, a porazit planeswalkera Arzakona, který má balíček všech pěti barev.

Karetním videohrám v dnešní době samozřejmě vévodí poker, který se dostal do popředí zejména díky překotnému rozvoji online casin na přelomu století, kdy shodou okolností poker také zažil velký boom díky snaze představovat jej nikoliv jako pouhou hru založenou na náhodě, ale regulérní sport vykazující značnou psychickou i fyzickou náročnost. Tento souběh událostí se stal podhoubím pro dnešní situaci, kde existuje celá řada platforem nabízející hraní pokeru i jiných karetních her na počítači či v mobilních aplikacích, přičemž se poskytovatelé předhánějí v nabízení bonusů a pořádání nejrůznějších turnajů, ať už těch, kde se hraje ?jen tak?, nebo těch o skutečné peníze.

Mariáš bohužel paběrkuje


Český mariáš se tak musí potýkat nejen s obří konkurencí, ale také s odlivem hráčů směrem k pokeru. Mariáš si samozřejmě můžete také zahrát online se skutečnými hráči, ale jde s píše o projekty nadšenců, kde se uživatelé počítají v řádu desítek. Možná, že se objeví nějaký nový inženýr Pivoňka a tuto situaci se mu povede změnit.



  1. Angelo (17.11.2022)
Flek! - první český mariáš pro -
Autor:
2 + 3 (Opište první číslo)
Obsah :