Xenophage - Alien BloodSport
Xenophage - Alien BloodSport - náhled

Xenophage je neobvyklá bojující hra, s víc originálním dějem než většina zástupců jeho žánru: A nudný cizí závod baví sebe zesílením dalš

...

Potřebujete mobilní aplikaci s maximálním výkonem a uživatelskou zkušeností? -

V minulosti uživatelé přistupovali na webové stránky maximálně z počítačů připojených na vytáčené připojení a jen z několika prohlížečů. V současné době již přístupy z počítačů mohou tvořit třeba jen polovinu celkových přístupů. Proto je potřeba, aby se firmy přizpůsobily a dokázaly svůj obsah nabízet co nejpohodlnějším způsobem i na mobilních zařízeních. Jedním ze způsobů, jak toho docílit jsou nativní mobilní aplikace.


Co jsou nativní mobilní aplikace

Nativní mobilní aplikace jsou nejobvyklejším druhem aplikací. Jsou postaveny pro specifické platformy a jsou psány v programovacích jazycích určených pro tyto platformy. Používají současně specifické IDE systémy pro daný operační systém. Vznikly jako alternativa webových stránek, které ve své tradiční podobě nebyly dostatečně uzpůsobené využití na dotykových displejích tabletů a mobilních telefonů.


Jak na vývoj nativních mobilních aplikací

Pokud máte vlastní vývojáře pro danou platformu, můžete si vyvinout nativní aplikaci sami takzvaně „in-house“. V případě, že vlastní vývojáře na danou platformu nemáte, případně byste řešení rádi s někým konzultovali, můžete se obrátit na specializované firmy, jako je například VIP Trust, které se vývojem mobilních aplikací zabývají. Ty vám pak dokáží poradit, zda je nativní aplikace pro vás nejvhodnějším řešením a případně zajistí kompletní vývoj včetně testování.


Výhody nativních mobilních aplikací

  • Jsou rychlé. Tím, že jsou psány na míru dané platformě, mohou maximalizovat výkon a jsou tak rychlejší a responzivnější
  • Mají nejlepší výkon
  • Jsou distribuovány skrze aplikační obchody
  • Jsou interaktivnější, intuitivnější a lépe si poradí s uživatelskými vstupy a výstupy
  • Umožňují vývojářům využít možnosti dané platformy na maximum
  • Mohou fungovat i bez internetového připojení
  • Mají celkově lepší uživatelskou zkušenost. Uživatelské rozhraní je adaptováno na konkrétní platformu


Nevýhody nativních mobilních aplikací

  • Je potřeba najmout vývojáře se specifickými znalostmi konkrétního programovacího jazyka
  • Mohou vycházet dráž
  • Nejsou zcela ideální pro tvorbu velice triviálních aplikací
  • Zabírají paměť v zařízení uživatele


Alternativy nativních mobilních aplikací

Alternativními přístupy k nativním mobilním aplikacím jsou webové aplikace a hybridní aplikace. Webové aplikace vycházejí ze zobrazení přímo v internetovém prohlížeči daného zařízení. Může jít o samostatnou verzi webové stránky, nebo v případě responzivního designu o stejnou webovou stránku, která se responzivně přizpůsobí danému zařízení. Experti z VIP Trust doporučují webové aplikace především pro jednodušší stránky. Hybridní aplikace jsou v zásadě zajímavým kompromisem mezi nativní mobilní aplikací a webovou aplikací. Uživatelé si je mohou podobně jako nativní aplikace nainstalovat přímo do svého zařízení. Využívají ke své funkci internet.

U nativních i hybridních aplikací je třeba počítat s tím, že si je uživatel stahuje do svého zařízení. Je tedy potřeba optimalizovat jejich velikost a motivovat uživatele k tomu, aby si pro ně vůbec místo uvolnil. Proto je v takovém případě vhodné se kromě samotného vývoje zabývat i strategií, jak rozšířit používání aplikace mezi co nejvíce uživatelů. Nevýhodou těchto aplikací je, že si uživatel při každé úpravě musí stahovat aktualizace. Pokud to nedělá pravidelně, může se například nachytat na bezpečnostní nedostatky, které jsou v současné verzi již dávno opravené. Pokud se chcete dozvědět více o responzivním designu, můžeme vám doporučit článek Responzivní webový design. Pokud vás zajímají hybridní mobilní aplikace, doporučujeme vám článek Hybridní mobilní aplikace.